In de wereld van bed and breakfasts is het verkrijgen van boekingen een dagelijkse uitdaging. Omdat ik mijn B&B via verschillende platforms verhuur, ontvang ik regelmatig berichten met “fantastische” tips om mijn bezettingsgraad te verhogen. Maar vaak blijken deze tips meer problemen op te leveren dan ze extra omzet genereren.

Neem nou die adviezen. Ze zijn werkelijk briljant. Korting geven, veel korting geven, of nog beter, héél veel korting geven. En dan is er nog een favoriete tip: laat je gasten tot een dag voor aankomst annuleren zonder kosten. Blond als ik ben dacht ik, laat ik het eens proberen. Nou, dat heeft me alleen maar geld gekost. Dit soort “aanbiedingen” trekt gasten aan die pas op het allerlaatst besluiten waar ze gaan overnachten. Ze boeken meerdere kamers en wachten zo lang mogelijk met het maken van een definitieve keuze. Net zoals mensen die drie maten van één kledingstuk bestellen en er dan twee terugsturen. Ik weet trouwens nog een veel betere oplossing om mijn bezettingsgraad te verhogen: gewoon gratis verhuren. Binnen de kortste tijd zou mijn B&B volledig volgeboekt zijn.

Het online boekingsplatform had nog een andere aanbeveling: bied je kamer goedkoper aan als er maar één persoon komt logeren in plaats van twee. “Dat klinkt redelijk,” dacht ik, “laat ik dat eens proberen.” En dat werkte goed! Ik kreeg meer boekingen. Joepie!

Maar wat bleek? De kamer was weliswaar geboekt door één persoon, maar vervolgens stonden er twee op de stoep. Daar stond ik dan met mijn mond vol tanden. Ik wees mijn gasten erop dat ze een kamer voor één persoon hadden geboekt. Natuurlijk betwistten ze dat, zelfs toen ik het zwart op wit liet zien. Toen ik vervolgens uitlegde dat er extra kosten zouden zijn voor de tweede persoon, was hun reactie allesbehalve enthousiast. Ik kon de slechte review al bijna in hun ogen lezen, dus besloot ik om de kosten niet door te berekenen. Eén slechte review haalt mijn gemiddelde score snel naar beneden, en dat risico wilde ik niet nemen. Mijn gasten vertellen me regelmatig dat ze alleen boeken bij een accommodatie die hoger scoort dan een 8. En door een paar (mijns inziens) onterecht slechte reviews ging mijn gemiddelde van een 9,1 naar een 8,3. Ik kan me dus geen cijfers onder de 8,5 veroorloven.

Inmiddels heb ik het éénpersoonstarief verwijderd. Hoewel het meer boekingen opleverde, bezorgde het me vooral stress. Ik laat me niet langer verleiden tot extra kortingen of aantrekkelijke annuleringsvoorwaarden om meer boekingen te krijgen. Ik luister liever naar mijn gezond verstand dan naar de goedbedoelde adviezen van boekingssites. Die gaan voortaan direct de prullenbak in.

Overigens gaven de gasten die met z’n tweeën kwamen me een 8, omdat ik de extra kosten niet doorberekende. Dat lieten ze me nog even fijntjes weten. Had ik dat wel gedaan, dan had ik zeker een onvoldoende gekregen.

Kortom, soms is het beter om je eigen koers te varen en de “geniale” adviezen van boekingsplatforms te negeren. Je houdt er misschien wat minder geld aan over, maar je gemoedsrust en goede recensies zijn onbetaalbaar. Uiteindelijk boek je daarmee de echte winst.