Het ontbijt, dacht ik, dat doe ik even. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou, inmiddels weet ik wel beter. Het is een stuk ingewikkelder dan ik ooit had kunnen bedenken. Je moet aan van alles en nog wat denken en overal rekening mee houden. Toen ik begon, had ik dat echt niet kunnen verzinnen. Het schoonmaken van de kamers is al een hele klus, maar een ontbijt dat niet in de smaak valt, kan nog veel meer gevolgen hebben.

Enthousiast als ik was, besloot ik om zoveel mogelijk ontbijtproducten in leuke, herbruikbare potjes te doen. Lekker duurzaam en goed voor het milieu, dacht ik. Maar al snel ontdekte ik dat sommige gasten het onhygiënisch vonden. Tja, dat snap ik ook wel. Je wilt natuurlijk niet dat je aardbeienjam naar andermans havermout ruikt. Dus ben ik maar overgestapt op voorverpakte producten.

Voorverpakkingen lijken handig en schoon, een geruststelling voor gasten die zeker willen weten dat niemand anders aan hun jam, pindakaas of Nutella heeft gezeten. Maar er zit een addertje onder het gras: om kosten te besparen moet je die spullen in enorme hoeveelheden inkopen. Gevolg? Mijn voorraadkasten puilen uit met producten waarvan ik de houdbaarheidsdata nauwlettend in de gaten moet houden. En dat vergeet ik dus…

Dus dacht ik: misschien zijn grote potten een beter idee. Maar ik zag het al voor me, gasten die hun mes aflikken (bij ons thuis vroeger echt vloeken in de kerk) en vervolgens met datzelfde mes in de pot met pindakaas roeren. Jak…

Toen kwam ik op iets anders: huisgemaakte jam, honing van de lokale imker en verse notenpasta. Dat zie ik regelmatig op tv bij dat programma van Omroep Max: Bed & Breakfast. Het leek me fantastisch om iets unieks en speciaals aan te bieden. Maar dat is niets voor mij. Het kost veel te veel tijd en bovendien is het nog maar de vraag of mijn creaties lekker zijn…

Eerlijk gezegd haat ik dat programma van Max. De ontbijten die ze daar serveren zijn totaal niet realistisch. De tijd, kosten en inzet staan absoluut niet in verhouding tot de inkomsten. En dan heb je van die mensen die, als ze de kamerprijs moeten betalen waaruit moet blijken of ze de B&B goed vonden, misschien één of twee euro extra neertellen. Alsof dat het verschil maakt!

Toch blijf ik kijken, want stiekem hoop ik elke keer weer dat ik aan het einde van een aflevering kan zeggen dat mijn B&B vééél leuker en beter is. Maar één ding is zeker: die ontbijten zijn veel te goed. Ik kan niet tippen aan de ontbijten in het programma van Omroep Max. Maar ja, misschien doen ze dat alleen voor de show…