Als eigenaar van een bed and breakfast ontvang ik gasten van alle leeftijden, maar één ding valt steeds meer op: de oudere generatie, de zogenaamde boomers, beleeft hun verblijf heel anders dan jongere gasten. Nu wil ik natuurlijk niet alle boomers over één kam scheren (ik moet er niet aan denken om aangeklaagd te worden), maar er is toch een duidelijk verschil tussen deze twee groepen.

Laten we beginnen bij het begin. Alles staat netjes beschreven op mijn website, inclusief de kleine imperfecties. Boomers lijken dat zorgvuldig te lezen en boeken vol vertrouwen de kamer. Maar zodra ze aankomen, is het alsof ze in een compleet andere wereld stappen. Alsof ze met een checklist in de hand elk mogelijk verbeterpunt komen opsporen.

Review
En dan komt de review. Ondanks dat boomers precies wisten wat ze boekten, klagen ze doodleuk over dingen die al duidelijk waren aangegeven. Het moet niet gekker worden! En natuurlijk is de prijs altijd een punt: “Veel te duur voor wat het is.” Alsof een bed and breakfast een vijfsterrenhotel voor een prikkie zou moeten zijn. Misschien kijken ze teveel naar dat televisieprogramma Bed and Breakfast, waarin B&B’s elkaar de maat nemen over elk detail dat niet perfect is. Maar de realiteit – het schoonmaken, onderhoud, inkopen doen, en de zorg die erin gaat zitten – wordt vaak vergeten. Soms lijkt het erop dat ze denken dat ik dit “er maar bij doe” omdat het huis toch al van mij is. Ach ja, je moet er wat voor over hebben om zo’n luxeleventje draaiende te houden!

Genieten
Aan de andere kant heb je de jongere gasten. Ze komen binnen met een glimlach en vol enthousiasme. Ze zijn hier om te genieten, niet om te vergelijken. Hebben ze iets nodig? Dan vragen ze het gewoon, vrolijk en zonder gedoe: “Kunnen we misschien wat extra handdoeken krijgen?” Geen eindeloze klachten over een ontbrekend haakje of de grootte van de prullenbak. Ze genieten gewoon van hun verblijf, zonder dat elke kleine imperfectie hun plezier bederft. En dat is eigenlijk het hele punt: het gaat om de ervaring. Ik zal de laatste zijn die beweert dat mijn bed and breakfast perfect is. Maar waar sommige boomers het glas half leeg zien, lijken jongere gasten het eerder halfvol te zien – en ze proosten er vaak nog op ook!

Natuurlijk geldt dit niet voor alle 65-plussers. Ik heb ook fantastische, relaxte oudere gasten gehad die hun verblijf geweldig vonden en dat ook duidelijk lieten blijken. Maar het verschil in houding is wel opvallend. Misschien komt het door de tijd waarin ze zijn opgegroeid, toen de verwachtingen anders waren. Of misschien vinden ze het gewoon leuk om de lat net iets hoger te leggen.

Nu vraag je je misschien af: is het slim om dit allemaal zo op te schrijven? Gaan sommige gasten zich aangesproken voelen en afhaken? Tja, dat zou best kunnen. Het is misschien niet de meest briljante commerciële zet die ik ooit heb gedaan. Maar soms moet je de dingen gewoon zeggen zoals ze zijn. En nee, mijn bed & breakfast is geen vijfsterrenhotel – en dat is nou juist de charme. Als je daar niet tegen kunt, dan is er vast nog wel een hotel met maar één espressocup per persoon per nacht!