Onlangs had ik een Engelse gast in mijn Bed & Breakfast, laten we hem Jim noemen. Jim was terug in Nederland voor een reünie van het Stedelijk Lyceum in Zutphen. Zoals altijd ging ik even kennismaken zodra hij arriveerde. Al snel raakten we in gesprek en voor ik het wist, hadden we het over de digitale euro en de Brexit. 

Digitale euro? Wat is dat?” vroeg hij met oprechte interesse. Nou, daar moest ik wel even over nadenken. “Het is een soort digitale versie van contant geld, maar dan rechtstreeks van de Europese Centrale Bank,” begon ik. Jim keek me aan alsof ik zojuist had voorgesteld om de euro te ruilen voor schelpen. “Waarom zou iemand dat willen?” vroeg hij, en eerlijk gezegd, dat was precies mijn vraag.

Ik legde uit dat de digitale euro bedoeld is om betalingen sneller en goedkoper te maken, vooral internationaal, en om mensen zonder bankrekening toegang te geven tot digitaal geld. Maar laten we eerlijk zijn, de meeste mensen redden zich prima met hun pinpas en creditcard. En een heel nieuw systeem opzetten en onderhouden zou natuurlijk weer een hoop geld kosten. Er wordt gezegd dat het goedkoper is, maar wie gaat dat betalen? Waarschijnlijk wij, de belastingbetalers, want dat doen we altijd.

“En als er iets misgaat met een transactie, wie is dan verantwoordelijk?” vroeg hij. Ik haalde mijn schouders op. “Waarschijnlijk jij zelf.” We moesten lachen.  Waarom zouden we nog een extra account willen, met alle rompslomp en risico’s van dien, als de huidige betaalmethoden al efficiënt en direct zijn? Het is alsof je een nieuwe auto koopt terwijl je oude nog perfect rijdt – alleen maar omdat de nieuwe een schattig nieuw digitaal dashboardklokje heeft.

 En zo kwamen we op de Brexit. Veel Britten dachten dat Brexit de oplossing voor hun problemen zou zijn, maar dat bleek een misrekening. In de praktijk brengt het vooral gedoe, kosten en onzekerheden met zich mee. Veel voorstanders hebben achteraf spijt van hun keuze. Zou dat ook zo gaan met de digitale euro? Misschien. Misschien niet. Ik ben tenslotte geen financieel genie, maar gewoon een B&B-eigenaar die met zijn gast probeert wijs te worden uit een hoop bureaucratische nonsens.

Maar wie weet, misschien zie ik het allemaal verkeerd en blijkt de digitale euro straks een groot succes. Een briljante innovatie die ons betalingsverkeer revolutioneert. In tegenstelling tot Brexit, dat meer leek op een slecht gepland feestje waar de gasten halverwege de avond zonder drank zaten en je je afvraagt waarom je in hemelsnaam gekomen bent.

Voor mij blijft de digitale euro voorlopig vooral een bron van verwarring en vermaak. Mocht de digitale euro al nuttig blijken te zijn, dan heb je er uiteindelijk alleen binnen de eurozone iets aan – net als een zwemvest dat alleen werkt in het zwembad. Maar zeg nou zelf, wie houdt er nou niet van een goed staaltje bureaucratische chaos om de dag wat op te vrolijken?