Met de feestdagen voor de deur wil ik mijn B&B omtoveren tot een warm en feestelijk toevluchtsoord. Wat is er leuker dan mijn gasten te verwelkomen in een sfeer van gezelligheid en magie? Compleet met flikkerende kerstlichtjes, goudkleurige kitscherige versieringen en een (nep)kerstboom. 

Op naar de zolder, de schatkamer van mijn kerstschatten. Ik kijk verwonderd naar de enorme verzameling die ik door de jaren heen heb vergaard. Kerstlichtjes in alle vormen en maten, nog meer kitschdecoraties dan ik dacht dat ik had gekocht, een kerstkrans die zijn beste tijd heeft gehad maar waarvan ik geen afscheid kan nemen, kerstballen in alle kleuren van de regenboog, en ja, drie nepkerstbomen. Tien jaar geleden werd ik nog uitgelachen om mijn duurzame keuze, maar nu zijn ze helemaal in!

Met het doel om binnen een uur klaar te zijn, stort ik me op mijn kerstlichtjes. Al snel blijken ze een warboel van snoeren te zijn. Als ik eindelijk klaar ben met de lichtjes weigeren de batterijen dienst te doen. Snel naar de stad om nieuwe te halen. Weer thuisgekomen valt de kerstboom uit elkaar van ellende. Als klap op de vuurpijl vormen mijn slingers één grote wirwar. Het is duidelijk: mijn voornemen voor het nieuwe jaar wordt nu al gemaakt. Opruimen met meer precisie. Wat me doet denken aan het tv-programma “Opruimen”. Ik kan wel een opruimcoache gebruiken…