Onlangs had ik een opmerkelijke ervaring. Een potentiële gast belt mij op en vraagt: “waarom zijn de prijzen op Booking.com anders dan op uw eigen website?” Ik leg uit dat ik niet altijd invloed heb op de aanbiedingen van Booking. En als ze mijn tarief te hoog vinden kunnen ze nog altijd via Booking boeken. Een naar voorgevoel bekruipt mij. Welke kant gaat dit  op? 

Daarna volgen de vragen. Kan er gekookt worden want eten in de stad is te duur. Ik leg uit dat er een magnetron staat om voedsel op te warmen maar dat er geen kookplaat is. Vervolgens wordt mijn hele inventaris doorgenomen en ik beloof om, naast alles dat er al is, extra schalen neer te zetten. Ondertussen vraag ik me af of deze gasten in de gaten hebben dat mijn B&B geen 5-sterrenhotel is. 

Tenslotte wordt mij min of meer opgedragen mijn tarief te verlagen want Booking is goedkoper. Ik herhaal wat ik al eerder heb verteld maar om een discussie te voorkomen verlaag ik mijn tarief onder de voorwaarde dat er niet wordt geannuleerd. Ik vraag om een schriftelijke bevestiging. De gasten gaan hiermee akkoord en later op de avond ontvang ik de  defintieve reservering die ik nog eens per mail bevestig.

Mijn voorgevoel blijkt niet onterecht want de volgende dag wordt er geannuleerd. Ik had dit niet hoeven accepteren want er lag immers een overeenkomst. Maar soms is het beter dit wel te doen. Het verblijf was ongetwijfeld een groot fiasco geworden waarbij beide partijen zich ongemakkelijk hadden gevoeld.

Marieke