Ik lees liever de partijprogramma’s

Dit keer geen column over mijn bed en breakfast maar over de aankomende verkiezingen. Met een achtergrond in de politiek kan ik het niet laten om iets over de huidige politieke sfeer te schrijven.

De afgelopen weken heb ik veel tv-debatten bekeken. Wat me opvalt is het oneindige gebrek aan inhoudelijke discussie in de vele “actualiteitenprogramma’s”. De lijsttrekkers lijken, aangemoedigd door de media, meer gefocust op het bekritiseren en elkaar de maat nemen dan op het presenteren van constructieve plannen.Het gaat vooral over het verleden, bijna nooit over de toekomst en de negativiteit spat er vanaf. Wat mijns inziens geen recht doet aan onze huidige regering. Ga er maar aan staan, zo makkelijk is het niet. Vervolgens worden er beloftes gedaan waarvan ik aan mijn water voel dat ze niet waargemaakt kunnen worden. En fact-checking ho maar. Met als gevolg over 4 jaar nog meer teleurgestelde en boze kiezers die hun stem niet herkennen in het kabinetsbeleid. Deze ontwikkeling ondermijnt onze democratie.

Weg met de praatprogramma’s wat mij betreft. Het is verstandiger om de partijprogramma’s te lezen dan te kijken naar sensationele programma’s waar politici tegen elkaar worden uitgespeeld. De verkiezingen vormen een essentieel moment voor ons land. Als we niet eens de tijd willen nemen om zèlf de partijprogramma’s te lezen rijst bij mij de vraag: in hoeverre geven we werkelijk om de toekomst van ons land? Het is een investering in onze toekomst waar we met z’n allen verantwoordelijk voor zijn. Vind ik…