Iets langer dan een jaar geleden begon ik met mijn Bed & Breakfast. Best spannend want het was voor mij een totaal nieuwe branche. Tot voor een jaar geleden heb ik me nooit gerealiseerd hoe belangrijk reviews zijn in de wereld van hospitality. Elke keer weer vind ik het spannend om te lezen hoe gasten mijn B&B hebben ervaren.

Het overgrote deel van de mensen die bij mij boeken leest eerst de reviews. Dus positieve reviews zijn belangrijk. Maar laten we eerlijk zijn, als alles altijd perfect is zonder een enkele wolk aan de lucht, vraag je je toch af of dit wel klopt. Ik denk dat negatieve reviews de geloofwaardigheid versterken en daardoor meer vertrouwen wekken.

Over het algemeen zijn reviews eerlijk en oprecht. Ze houden je scherp. Dat is goed, want er moet ruimte zijn voor kritiek. Maar ze laten ook zien dat eigenaren van B&B’s ook gewone mensen zijn met hun eigenaardigheden. En dat er wel eens iets fout kan gaan. Is dat erg? Ik denk het niet. Sterker nog, dat is juist de charme van een Bed & Breakfast.

Maar aan sommige klachten kan ik echt niet wennen. Dan gaat het om betaald parkeren dat gratis moet zijn. Mensen die boos zijn omdat de motor niet gestald kan worden terwijl dat van tevoren duidelijk is gecommuniceerd. Of  mensen die vinden dat er onvoldoende faciliteiten zijn. Zo had ik gasten die niet tevreden waren over het uitzicht en een restaurant misten. En gasten die toch echt liever een jacuzzi hadden gehad in plaats van een bad. Dan kom ik niet meer bij van het lachten. Dat zijn eisen waar ik onmogelijk aan kan voldoen. 

Conclusie: reviews zijn niet altijd belangrijk, soms zeggen ze meer over de schrijver…  

Marieke