Italië blijft mijn favoriete vakantiebestemming, vooral Toscane heeft een speciaal plekje in mijn hart. Na talloze bezoeken voel ik me hier niet langer een toerist, maar eerder een ingewijde. Op dit moment verblijf ik in de omgeving van Siena, in Pentolina, waar ik al vaak ben geweest. Het is een mooi gebied met veel bijzondere plekjes, goede restaurants, veel Italiaanse lekkernijen en voortreffelijke wijnen.

Bij aankomst worden we warm onthaald en mogen we ons eigen appartement uitkiezen. Dit is echte gastvrijheid! Het doet me denken aan mijn eigen Bed&Breakfast, waar op dit moment gasten verblijven. Hoewel ik er zelf niet ben, heb ik geprobeerd alles zo goed mogelijk te regelen. Zo heb ik meer dan voldoende handdoeken, koffie, thee, melk, suiker en extra toiletpapier in de kamers neergelegd. Daarnaast staat een goede vriendin paraat als er iets geregeld moet worden. Ik wil immers dat mijn gasten niets tekortkomen. Uit voorzorg bel ik na aankomst mijn gasten om te vragen of alles naar wens is en dat is (gelukkig) het geval, zoals ook later blijkt uit de e-mails die ik ontvang.

De dagen in Italië glijden voorbij. Het weer is perfect, niet te heet en niet te koud. Elke ochtend begin ik mijn dag met mijn vertrouwde cappuccino en een croissant van het winkeltje om de hoek en daarna stappen we in de auto om de omgeving te verkennen. Ondertussen doe ik mijn uiterste best om te verbergen dat ik een toerist ben. Zou dat lukken?

Terwijl we genieten van een ijsje voor het Palazzo Orsini in Pitigliano, passeren ons enkele lokale bewoners. Ik herken de blik waarmee ze ons bekijken. Ze zien een paar toeristen die zich verwonderen over de schoonheid en charme die voor hen zo vanzelfsprekend is. En dat doet me denken aan mijn eigen gasten die onder de indruk zijn van alles dat voor mij gesneden koek is.

Ik realiseer me dat wat voor de lokale bevolking een onderdeel van hun leven is, voor een ander nieuw en fascinerend kan zijn. Ik neem me voor om Zutphen eens te bekijken vanuit het perspectief van een toerist. Misschien ontdek ik nog iets nieuws.